Új hang

Molnár Sára: Popcorn

2021. szeptember 17.

A Péterfy Akadémia tanítványa, Molnár Sára Popcorn című novelláját olvashatod az Új hang rovatban: "Álmomban negyven éves vagyok, szingli. Visszafogott, kedves, sovány, csak zöldséget eszem, fejem tetején gyűlik az ezüst színű haj. Segítek mindenkin..."

Tovább

Pádár András: Kutyabaj

2021. szeptember 14.

Bánki Éva fiatal barátait és tanítványait ajánlja az Új hang rovat: "Lilla mindig is arról fantáziált, hogy megerőszakolja egy titokzatos, jóképű idegen."

Tovább

Posta Marianna: Fojtott matt

2021. szeptember 14.

Az Új hang rovatvatban Kukorelly Endre ajánlásával: "Nem tudtad, hogy ki a király, de a saru már ott volt a nyírfaág-kezekben. Utána ikszeket rajzolt a véraláfutásaid közé, mert a játék csendre bírt."

Tovább

Szekeres Zsuzsanna: Talán

2021. szeptember 10.

Lackfi János és Ijjas Tamás ajánlásával az Új hang rovatban: "Talán meg kellett volna állítanom az órákat. Akkor, amikor kettőnk összekapaszkodásában még alig fért el az a ráncos test. A körtefa hangyakaravánoktól forgalmas, esztendők barázdálta"

Tovább

Abrudán Katalin: A családban marad

2021. szeptember 10.

Lackfi János és Ijjas Tamás ajánlásával az Új hang rovatban: "Anyánk nagyon szeret minket, és a mi kötelességünk, hogy óvjuk, vigyázzunk rá. Amikor sorra elköltöztünk sokat kesergett"

Tovább

Posta Marianna: Skanzen

2021. szeptember 7.

"Most ebédnél a nevetés padlóra hull, kopog a mozaikon. Ez a ház a szavak előtt épült. Ennél az asztalnál rég nem ült család."

Tovább

Szekeres Zsuzsanna: SZATYORNYI MENNYORSZÁG

2021. szeptember 7.

"Egy hete szöktünk át a határon. Azóta vonultunk ennek az országnak az elhagyott, bozóttal benőtt erdei csapásain, keresztül vízmosásokon, réteken, szántóföldeken. Vagy tizenöt család. Abu Naszrin azt mondta, ez a vidék számunkra a legveszélyesebb."

Tovább

Rédl Zora: Melyik kontinens (részletek)

2021. szeptember 4.

"Gyanús volt, az autóban nem ülhettem hátul, hanem az anyósülésnél lévő lábrésznél kuporogtam. Hivatalosan talán apa mégse engedte meg, hogy elköltözzünk. Nem értettem, hogy ez miért jó."

Tovább

Tóth-Kiss Hajni: Korszerűsítés

2021. szeptember 4.

"Dobozolnom kellene. Na nem azért, mert szeretnék, de gyűlik a karton a szobámban. Dobozolnom kellene, mert faltól falig hullámokban borít be a töménytelen üres, tátongó kocka. Rakosgatom egymásra, rakásra. Megtölthetném őket. Legalább egy párat."

Tovább

Tóth-Kiss Hajni: Fűről álmodom mostanában

2021. augusztus 31.

"Az egész lakótelep lelkesen próbálta kigyógyítani. Megnőtt a kerületi könyvtár forgalma is. A tudományos, orvosi könyvektől, a gyógyfüves könyvekig mind elfogyott. Teljes listát sorakoztattak fel neki."

Tovább

Hangay Niki: Templomromok

2021. augusztus 31.

"a templomok alatt régi szent helyek romjait rejti a föld. ahogy az új szerelem is felülír minden régi szerelmet"

Tovább

Feltizi-Veress András: Az ellenségem bátyja

2021. augusztus 28.

Az ellenségem bátyja Magas, tagbaszakadt ember az ellenségem bátyja, éppen ezért néha görnyedten és esetlenül jár. Kockás ingekben, több számmal kisebb farmernadrágokban tűnik fel Budapest utcáin, lábszára rendszerint csupaszon marad.

Tovább

Oláh Péter: A képkeret

2021. augusztus 28.

Kitépem a szemem. Előttem kés, villa, tányér. Vacsoraidő. Körkörösen mozgatom a szám. Ügyelni kell, hogy ne legyen merev az arcom, mert úgy nem lehet dolgozni, úgy nem lesz finom. Lerázom kezeimről a szőrt, hagyom, hogy megtapadjanak a tányéron.

Tovább

Szondy Máté: SZÖRNYEK

2021. augusztus 25.

"Kénytelen vagyok újra a vaktérképre nézni. Afrika: tátongó ürességet körülölelő fekete, szabálytalan vonal. Ebben az űrben néhány idétlenül csavarodó bélféreg - néhány folyó és semmi más."

Tovább

Kartali Zsuzsanna: Földindulás

2021. augusztus 21.

"A drón hisztérikus zümmögéssel csapódott a meggyvörös városi terepjáró tetejének. Korcsolyázott rajta egy kicsit, majd leszánkázott a hátsó szélvédőn, és hanyatt fordulva a kocsibeálló térkövein landolt. Hatévesforma kisfiú ballagott érte."

Tovább

Szondy Máté: ÁTMENETI

2021. augusztus 21.

"Az összes szomszédnak, aki kérdezte, azt hazudtam, hogy minőségellenőr vagyok. Egy minőségellenőrrel senki nem akar beszélgetni. A költözés utáni hetekben undorodtam a lépcsőház felmosóvíz-szagától és foltos falától. Undorított a gang kopogó hangja."

Tovább

Szalontai Erika: A lélek és az ő vándorlása

2021. augusztus 17.

"Vilmos. Az apja adta a nevét, mert amikor megszületett, egy villamos csörömpölt hangosan a körúton. – A négyeshatos volt – mesélte később –, elütötte anyádat, mert nem nézett szét..."

Tovább

Német Szandra - Lebeg, Malomvölgy

2021. augusztus 17.

Mikor az ápolók vízszintbe helyezték apámat, hogy legalább halálában megpihenjen, az elektromos ágyemelő meghibásodott és az csak tolta, tolta apám testét az ég felé. Azóta ott lebeg.

Tovább

Hurubás Anna: Valami más

2021. július 31.

Lassan ébredezett a kert azon a szép tavaszi napon: az azúrkék égen egy-két kósza felhőpamacs árválkodott. A nap fényes, meleg sugarai csiklandozták az arcomat.

Tovább

Hegyi Botos Attila: FÜRDŐZŐ ÉG (כֶּתֶר)

2021. július 31.

Tavaszon meszelt, kacskaringó lépcsősor. Úgy fut föl a védett öbölszirten, az ezüstlő szegély levenduláitól illatozva, akár az imént csobbant, azúrtól ittas nevetés.

Tovább

Hajós Eszter: Ahogyan a napot szemléljük

2021. július 31.

Az, ahogyan a Napot szemléljük, végső soron valami gyermekkori félreértés eredménye. A Nap helyzete márpedig kétségkívül egészen más.

Tovább

Fehér Szilvia: Búcsúztató, A műtét

2021. július 31.

A júniusi kora délutánon úgy érezték a nyolcadikosok, hogy sokkal később csöngettek ki, mint máskor. Az óra pontosan járt, nem az tehetett róla, hanem a nyár első bódító napsugara.

Tovább

Ochtinszky Judit: Szalag

2021. július 31.

Megszólalt a telefon. Az éles hang apró darabokra szaggatta azt a selymes, barna csendet, amivel Hédi beburkolta magát az elmúlt napokban. A csendmorzsák ott hevertek tehetetlenül a parkettán.

Tovább

Bali Anikó: Krumpliszedés, Méteres

2021. július 31.

A kétfejű lótetvek a krumpligumókkal együtt fordultak ki a langyos földből. Ahogy ásófejjel szétcsapkodtuk őket, nyöszörgő hangon vonszoltak még néhányat vajsárga féregtestükön, aztán elhalkultak.

Tovább

Bagó Tünde: Gyűjtemények, A szél

2021. július 31.

Azelőtt csak a halállal találkozott Serényfalvi Kiss János. Az élet kizárólag olyan kezdetleges módokon adott jeleket a testének, mint a gyomorkorgás, a szájszáradás és a hascsikarás.

Tovább

Piros Vera: Eltévesztettem, drágám - Egy házasság anatómiája

2021. július 30.

Szombat délután fél egy, Márta pizsamában a tévét kapcsolgatja. Leó Londonba utazott a gyerekekkel. Négy nap magamban. Azt csinálok. amit akarok, gondolja. Előző este úgy tervezte, találkozik Emmával.

Tovább

Péntek Gábor: Az építész meg a programozó

2021. július 30.

Tudod, magyarázza, amikor reped a fal, akkor nem csak a tégla szakad szét, de hasad vele a kötőanyag, a burkolat, beleértve a vakolatot, a szigetelő réteget, a festéket, a tapétát, és repedhet vele akár a csempe is.

Tovább

Kákonyi Lucia: Virágzik az üzlet

2021. június 30.

Rendeljen ember nagyságú csokoládé figurát. Huszadik századi elődjét, a kindertojást többszörösen felülmúlja. Hámozza ki festett keményborításából, törje fel a csokoládét és mentse meg a benne megbújó meglepetést. Érintetlenül hagyni vagy megmenteni?

Tovább

Becz Dorottya: Művészet

2021. június 30.

– Vince, szórakozzon mással, komolyan azt gondolja, hogy ezzel a mesével fog lehúzni rólam még plusz kétszázezret? Felejtse el! – Azzal lecsaptam a telefont az asztalra.

Tovább

Kecskés Ildikó: Viadrus

2021. június 26.

Itt ülök és figyelem, hallgatom, nézem, szagolom. Minden érzékszervemre hat. Én, aki az állandó csövön érkező, megbízható, kényelmes, meleg panelből jövök. Nyolc éve lettem kazánmester.

Tovább

Lukács Edit: Családi ebéd

2021. június 26.

Átlagos családi, névnapi összejövetel: - Sziasztok, dupla Pfizeres vagyok, 3 héttel a második után – mondja a házigazda. - Én Szputnyikos, bár csak egyszer kaptam, de 2 hónapja home office-ban egyedül – vigyorog a nagynéni.

Tovább

Szentléleky-Szabó Ágnes versei

2021. június 22.

A vásárcsarnoknál leszállok a negyvenhetesről. Két megálló még. A felettem kapaszkodón aranyozott rézékszer. Ugyanilyenem volt, franc se tudja hol lehet. Tervezői darab.

Tovább

Böröczki Csaba: Mesterlövészek

2021. június 22.

Ahányszor Gerdára nézett, hálát adott Istennek, hogy neki kicsi a melle. Ott hasaltak egymás mellett a düledező ház negyedik emeletén, vártak. Sztálingrád különösen kihaltnak tűnt ezen a késő novemberi napon, sárga faleveleket fújt a szél.

Tovább

Falussy Móric: Egy talált tárgy, avagy értekezés a zsíros kenyér két oldaláról

2021. június 18.

– Szóval így történt. Bepróbálkozott nálam. – A főnököd? Tényleg? – A főnököm, igen. Így kerültem a zsíros kenyér másik oldalára. – Hogy jön ide a zsíros kenyér?! Hogy kerültél oda, Gyémánt? A zsíros kenyér másik oldalára? Mi az? A hatalom? Van a zsíros.

Tovább

Hegyi Zoltán Imre: Ballada a bűnevésről

2021. június 18.

Megérintettem a vállát, mert megérintett, ahogy mesélte, mennyire elviselhetetlenül bunkók voltak egész nap a megrendelők vele. Lófasz borravaló, meg az eső is egyre jobban, és még tizenegyig mi minden történhet...

Tovább

Tibély Orsolya: Egyiket a másik után, Tőled el

2021. június 15.

A kövérebbeket vettük előre. Persze nekik nem mondta senki, hogy így álljanak sorba, nem mondtuk, hogy dagadtak előre. Mi állítottuk be őket, a Holdasnak jó szeme volt hozzá.

Tovább

Kustánczi Éva: Külső kényszer, Múlt idő

2021. június 15.

Ha jobban belegondolok, nem volt rá nyomósabb okom. Tegnap mégis embert öltem.

Tovább

Kocsis Gergely: A gombóc

2021. május 27.

Schmitz peckesen fordult be a késő tavaszi napsütésben a Deák térről a Király utcába. Az úri közönség mind kisereglett ebben a szép időben, gondolta magában, és ez jókedvre derítette.

Tovább

Vidéki Bianka: Madagaszkár fővárosa

2021. május 27.

Nem köszönnek vissza. A váróteremben senki nem beszél. Ketten már gézt szorítanak az ujjukra, hárman várunk a vizsgálatra. Meg akarom kérdezni, ki után következem, aztán mégsem. Fagyott arccal bámul mindenki maga elé. Én is.

Tovább

Nagy Dániel: Templomfelújítás, Cserélés, Első próbálkozás

2021. május 25.

Reggel fiatal kőművesek érkeztek, hogy megmásszák a templomtornyot és vizet engedjenek a frissen kevert habarcsba.

Tovább

Tóth Kinga: AnnaMaria két fiát, Palesztinát és Izraelt siratja, AnnaMaria lakása

2021. május 25.

elvetted elvitted előbb mint engemet előbb mint a nővéreim (gyermeket miért) vizahólyagból kenem meg az arcát viasszal ragasztom le a szemeit ne szúrja a rakéta fénye pedig tudja az nem csillagszóró tudja

Tovább

Szabó Dárió: Isten tudja

2021. május 20.

De én nem tudom ki ő mi ő csak azt tudom Hogy mintha nagy hatalma lenne csak épp Ő maga nem érzi nem is gyakorolja Hideg tenyér egy kihűlt arcot melegít

Tovább

Bakos Kiss Károly: Júdás monológja

2021. május 20.

Bár harminc pénzük visszadobtam De már e harminc pénz vagyok Hogy eszem váza összeroppan Gyilkosaim az angyalok

Tovább

Keszthelyi M. Nándor: Málnaszörp, Az igazság nem csikorog

2021. május 12.

Röhögve élcelődtünk azon, hogy itt kevesebben laknak, mint egy valamirevaló panelban, és hüledeztünk, mikor kiderült, a kenyeret két napra előre kell rendelni a kisboltban.

Tovább

Szabolcsi Viktória: A micisapka

2021. május 8.

Ragadós, lassú pára gomolygott, mintha mégsem akarná elhagyni a vizet. A szúnyogok raját csak néha láttuk feltűnni az ártéri fasoron itt-ott átömlő fényben, de szúrásaikat éreztük.

Tovább

Szabolcsi Viktória: Hűlt hely

2021. május 8.

A tanévet huszonöten kezdtük. Februárra ketten maradtunk, de ha úgy esett rá a fény, már Bori is áttetszett kissé. Feleléskor egyre többször vissza kellett kérdezni, mert alig hallhatóan ugyan, de visszhangozni kezdett.

Tovább

Alkor András: Emlékek halmaza: a test

2021. április 29.

Anarchia. Ez volt az első gondolata. A toll hangosan koppanva ért a papírhoz, ráeresztve tintáját, mely szétfolyt az apró, szabálytalan gödröcskékben.

Tovább

Bagó Tünde: A gyász

2021. április 29.

"Nem fogom fel, csak cselekszem. Lehajolok, belemarkolok a szürke, porhanyós földbe. Menekülnek a szikes darabok az ujjaim közül. Alig marad pár gramm, amelyet nagyanyámra szórok. Eltemetjük, s vele együtt a szombati ebédek sérthetetlenségét is."

Tovább

Bakos Gyöngyi: Várakozás

2021. április 22.

"És akkor elmeséli nekem az álmát. Valami erdő meg mező, már nem is emlékszem pontosan az elejére, puha pázsiton mászkált mezítláb, így mondja, hogy puha pázsit, csak azért meséli el, mert soha nem szokott álmodni, illetve soha nem szokott emlékezni..."

Tovább

Székely Márton: Melankólia 13

2021. április 21.

„A Szófa fölkérésére havonta közvetítem két kollégám szövegét, akik részt vettek a kurzusokon. Bakos Gyöngyi és Székely Márton számos folyóiratban publikáltak, Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című regénye 2020-ban jelent meg a Magvetőnél.” Kukorelly Endre

Tovább

Új Hang 2021. március

2021. március 14. Tovább

Új Hang 2021. február

2021. február 20. Tovább

Új Hang 2021. január

2021. január 16. Tovább

Új Hang 2020 december

2020. december 2. Tovább

Új Hang 2020 október

2020. október 29. Tovább

Új Hang 2020 szeptember

2020. szeptember 30. Tovább

Új hang 2020. augusztus

2020. augusztus 10. Tovább