Szabó Eszter Ágnes médiaművész 2024. április 6-án elment. Sokunkat itt hagyott. Engem egy halogatott Szófa interjúval. A tüdőembólia megelőzött.

Fiatal volt tele tervekkel. Írásaival, szemléletformáló interjújával a Szófa Vázlatfüzet rovatának is alakítója lett.

Szabó Eszter Ágnest hímzett falvédői tették ismertté, legyen az egy japán haiku, ahol a varrógépen át szemléli a fiktív tájat, akár a művész kecskepásztor énjének összefutása az űrhajóssal, vagy a leghíresebb Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val.

Eszter megmutatta, sőt meggyőzött róla, hogy a művészet a múzeumokon és galériákon túl egy lekvárosüvegben is létezhet. A táplálkozás, az ételek, a tartósítás és a történelmi emlékezet kapcsolódik össze konceptuális művészetében, ahol központi szerepet játszik a háziasszonyok kreativitása. Beszélgetésünk alkalmával nevetve mesélte, epres anyatejturmixszal, cukrosperec és ürmösbor receptjével diplomázott, mellesleg az utóbbit bakelitlemezre énekelte, majd a kalózkultúrából származó hardtack tartós keksszel doktorált. Mindezt éveken át óriási kutatómunka előzte meg, és mély mögöttes gondolatok. Az anyatej, mint kollektív, eredendő táplálékunk, legalapvetőbb közös nevezőnk hordozza az ősrobbanás ásványianyagait, a cukrosperec és ürmösbor pedig a testem és vérem jelentéstartalmat. Esztert komolyan foglalkoztatta a főzés szakrális mivolta. A fenntarthatóság témában doktorált, akkor már tíz éve kutatta a kalózkultúrát, majd 2018-ban elkészítette saját hardtack kalózkekszét, ami több éven át megőrzi minőségét. Természetesen tervei voltak ezzel is.

Nyugodj békében, Eszter!

 

Részlet a Szófa Vázlatfüzetben 2023 januárjában megjelent interjúból. A teljes interjú és Szabó Eszter Ágnes írásai a Vázlatfüzet rovatban előfizetés nélkül olvashatók. 

„A napokban is zajló, legaktuálisabb esemény felkészülésünk a 2023 őszén megrendezésre kerülő I. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléra, ahová beválogatták Bíró Annával és Fajgerné Dudás Andreával közös, Budapest gyümölcsfáit feltérképező projektünket. Bíró Anna, intermediás művészhallgató már feltérképezte a 11. kerület összes termőfáját, Fajgerné Dudás Andreával pedig tíz éve szedjük a gyümölcsöt Budapest köztéri termőfáiról és közterületen dzsemet főzünk belőle, ez a Common Jam néven ismert projektünk. A termőfákat feltérképező tervünk meghívást kapott a Balatorium kulturális és művészeti programba. Ez azt jelenti, hogy a fővárosi gyümölcsfák mellett a Balaton part termőfáit is elkezdjük felfedezni. Végül térképet, applikációt készítünk, kampányokat, szimpóziumokat tartunk, sétákkal, beszélgetésekkel folytatjuk tevékenységünk integrálását a művészetbe. Emellett 2022 decemberében Csíkszeredán, az Új Kritérion Galériában nyílt meg az Otthonka, édes otthonka című életmű-kiállításom, amit szeretnék Magyarországon is bemutatni.”

Szabó Eszter Ágnes: Elfogdás és megbocsátás – gyarmatosítás a képzőművészetben

Szabó Eszter Ágnes: Egy nő munkája sohasem ér véget

 

800.jpg