Az értékelés két szakaszban történik. Az első szakaszban a négytagú előzsűri (Bodrogi Csongor, Kákonyi Lucia, Nagy Gerzson, Szalay Gergely) kiválasztja azokat a munkákat, amelyeket  értékelésre ajánlanak a zsűrinek, akiknek természetesen lehetőségük van az összes pályamunka elolvasására és az előzsűri döntésének felülbírálatára. A zsűri tagjai: Hacsek Zsófia, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Navarrai Mészáros Márton, Szolcsányi Ákos 

Az előzsűrizés során Richard Kimbell professzor (Goldsmith Egyetem, London) újgenerációs értékelési módszertanát alkalmazzuk, ami valójában nem annyira új, mivel Louis L. Thurstone 1920-as években dolgozta ki a Law of Comparative Judgement (1927) (Az összehasonlító bírálat törvénye) című holisztikus összehasonlító értékelést. Az összehasonlításon alapuló módszer esetében a bíráló szubjektív ítélete kiküszöbölhető, ugyanúgy, mint a sportban, ahol két játékos vagy csapat közül a jobbik győz, attól függetlenül, hogy milyen elvárásai vannak a bírónak. Ennek mintájára a bírálók összehasonlítanak két pályamunkát, és nem pontszámmal értékelik, hanem kiválasztják, hogy melyik a jobb. Az összehasonlítás több körben zajlik. Az első kör viszonylag könnyű, mivel esetlegesen kerülnek össze a párok, és gyakran lehetnek nagyok a különbségek. A második, a harmadik stb. körben, amikor a korábbi körök „győzteseit” és „veszteseit” vetik össze, a minőségi különbségek egyre csökkennek, a döntés nehezebb. További részletek itt.

A második szakaszban a döntőbe jutott pályamunkákat az öttagú zsűri két körben értékeli. Az első körben 1-6-ig pontozzák a szövegeket. Ideális esetben már itt kialakul a végső sorrend, de holtverseny is létrejöhet. A második körben összehasonlítják az azonos pontszámot elért írásokat és döntenek a végső sorrendről.

Eredményhirdetés: 2022. november 30.