Szeptember végén jelent meg a Buda & Pest - egy város zivataros századaiból című történelmi regény, amely tizenhat szerző közös, egybefüggő alkotása. A Könyvfesztiválon tartott első dedikálás és jó pár remek hangulatban telt vidéki könyvbemutató után végre sor kerül a regény "otthonában", Budapesten is egy várva-várt bemutatóra. Mégpedig egy ünnepi rendezvény keretében, melynek során a Történelmiregény-írók Társasága a Nemzeti Múzeum dísztermében emlékezik meg a város egyesítésének 150. évfordulójáról.

 

Hogy miért éppen ott? Mert sok más ikonikus helyszín mellett a Nemzeti Múzeum is fontos szerepet kap a regényben. Így például a Soós Tibor által írt 13. részben is, amelynek alábbi jelenete 1919-ben, Budapest román megszállása alatt játszódik.

 

„Vilmos tudta, nagyanyja már hat órakor elmegy lefeküdni, így ha a vendégszobába kéri a vacsoráját – ami a bejárat közelében nyílt –, a személyzet sem fogja zavarni. És innen csak pár lépésnyi séta a Múzeumkert…

 

Amikor kisurrant a lakásból és megállt a bérpalota előtt, már kezdett sötétedni, és mindenhol égtek a gázlámpák. Összegombolta magán az iskolai zakóját és fejébe húzta a diáksapkát, majd a szinte kihalt utcán előresietett a Festetics-palota sarkáig, hogy onnan lessen ki a térre. Szemben vele ott magasodott a Nemzeti Múzeum sötét tömbje, előterében a klasszicista kertészlak és igen: a kerítés előtt, minden bejáratnál román katonák posztoltak.

 

Aztán ijedten hőkölt hátra, mert Kramerék alig kétlépésnyire tőle ácsorogtak a palota előtt. Az újságírón ugyanaz a gyűrött öltöny volt, mint amit Farkaslakyék felkeresésekor is viselt, kiegészítve egy kalappal. Margiton a sárga pulóver, egy szövet kiskabát, fején egy simléderes sapka, nyakában pedig ott lógott a fényképezőgép.”

 

Ha szeretnél további részleteket is megtudni a regényről és a regényből, gyere el 2023. október 27-én 17 órára a Nemzeti Múzeumba!

 

 

(A regényből vett idézetet Kapa Mátyás engedélyével közöltük.)