Ajánljuk a márciusi Tiszatájból Juhász Zsuzsanna novelláját, mely teljes terjedelmében olvasható a Szófán. A szöveg egy igen aktuális témát dolgoz föl: a fiatalok külföldre költöznek, és hazájukat eltemetik, sóval szórják be. Vagy csak szeretnék?
 
 
JUHÁSZ ZSUZSANNA: Bálványidomítás [részlet]
 
Sóval? Azt mondod, az se érdekel, ha sóval szórják be a helyét?
 
Lehet, kislányom, lehet, hogy afelé megyünk. És megértelek, meg, és el is fogadom, hogy azért mentél el, hogy ne legyél kiégett, cinikus és rosszindulatú.
 
De sóval? Most? És máris? Gondolkodás nélkül? És isteni szelekció nélkül? Hiszmég isten is megtalálta Lótot, addig keresett a rosszak között hitetlenkedve, míg egyet azért talált, egy igazat. Egy isteneset. És őt ki is mentette a bűnök városából, mielőtt elpusztította azt. De sóra nem emlékszem. Vagyis ha volt is só, azt a Lót felesége kapta. És sokat, pontosan annyit, amennyi a testsúlya volt.
 
Lehet, hogy egy kép erről: természet és hegy
 
Mert visszanézett, holott nem lett volna szabad. Isten megtiltotta neki, neki és Lótnak is. De csak Lót nem nézett vissza. A feleség igen. Pedig hát biztosan jó tiltás volt, szerető tiltás. Tán hogy ne fájjon a pusztulás látványa két igaznak, a két istenesnek talált embernek. Hogy ne állíthassa meg őket a kétely, hogy tényleg így, és teljesen és kővel és kénesővel kell ezt tényleg csinálni? Mintha maga a pokol jött volna fel odalentről? És mindent kell, minden élőt el kell pusztítani? A fűszálat is s az erdő madarát az emberrel együtt, aki végtelenül bűnösnek találtatott? És a ma született bárányt és a ma született embert is? És a feleség tényleg megállt, ahogy a tudás fájáról is evett. Mert nem az öröklét fájának gyümölcsére fájt a foga, nem, ha nem csak tudni akart, csak ismerni azt, ami van. Ami van éppen. Ahogy tán Lót felesége is csak egy pillanatra akart megállni. És lehet, hogy meg se állt, csak a fejét fordította vissza. S aztán már lehet, meg is állt, mert a fű, a bárány a ma született is ott volt, ott, bár távol a záporozó kövek és kéneső alatt.
_________________________
Szófa -- hordozd tenyereden az irodalmat!
Ne csak nézz, támogass! elindult adománygyűjtő kampányunk: http://tokeportal.hu/szofa