Címlapsztori

Beszélgetés Margócsy Istvánnal

2022. január 7.

A Szófa nevében Pintér Dóra és Mohácsi Árpád kérdezi Margócsy Istvánt, a Szófán decembertől olvasható 2000 c. folyóirat főszerkesztőjét, irodalomtörténészt, kritikust, többek között Petőfiről, a régi Mozgóról, a lapszerkesztésről. 

Tovább

Az internet-bámulás szétszed minket, az olvasás összerak – interjú Lackfi Jánossal

2021. december 22.

Nemrégiben jelent meg Lackfi János #jóéjtpuszi című kötete, ennek kapcsán készítettünk vele interjút

Tovább

Gördeszkázna-e Jézus? – és más igazán egetrengető kérdések

2021. december 15.

Hacsek Zsófia ajánlója Lackfi János #jóéjtpuszi című kötetéről, melyet, ha megvásárolnak nálunk, egy hónapnyi Szófa előfizetést adunk ajándékba!

Tovább

Dobák Viktória színházajánlója Háy János Nehéz c. darabjáról

2021. december 5.

Háy János: Nehéz (Szkéné, 2021), színházajánló

Nincs kifejezőbb jelző erre a darabra: nehéz. Úgy nehéz, ahogy az élet az, és a színpadon is úgy jelenik meg az élet maga, hogy nehéz.

Tovább

Kínosan erős szembenézések — interjú Tellinger Andrással, a moaré című kötet és a Műút folyóirat képszerkesztőjével

2021. november 18.

A moaré kötet képi világához nagyban hozzájáruló Tellinger Andrást kérdezte Bodrogi Csongor a kötetről, a képszerkesztő feladatáról és e különleges szakma jövőjéről az internet világában.

Tovább

Beszélgetés Nyerges Gábor Ádámmal

2021. november 5.

Nyerges Gábor Ádám a Szófára nemrégiben felkerülő Apokrif c. folyóirat főszerkesztője, költő, író, könyvszerkesztő, kutató. A Szófa nevében Mohácsi Árpád kérdezte sokrétű tevékenységeiről. A borítóképet Kis Norbert készítette.

Tovább

Minden egyszerre létezik - Kovács Attila György könyvajánlója

2021. október 27.

Minden egyszerre létezik - Kovács Attila György könyvajánlója Lipcsey Emőke: Ugyanaz a folyó c. könyvéről. 

 

Tovább

Kiáltás három tételben Kovács Attila György könyvajánlója

2021. október 19.

Kovács Attila György könyvajánlója Ferber Katalin Életálom című könyvéről. Három egymást erősítő, egyre hangosabb kiáltásból áll a kötet. Az első rész, az Apuálom a gyermeket elhagyó és a felnőtt lányt magához közel nem engedő apához... 

Tovább

Arató László: Egy daliás férfiú őszikéi

2021. október 13.

Szerettel ajánljuk Arató László kritikáját Kukorelly Endre Istenem, ne romolj című verseskötetéről.

 

Tovább

Dante, Faludy és az anglikánok

2021. szeptember 13.

Szokatlan helyen találtunk magyar irodalmi vonatkozású cikket.

Tovább

A szabadulás élménye - Halász Rita: Mély levegő /Kovács Attila György ajánlója

2021. augusztus 31.

Halász Rita Mély levegője jó könyv és nemcsak azért, mert aktuális témát mélyrehatóan és élethűen mutat be, hanem azért is, mert befejezése után sem hagy békét.

Tovább

Kukorelly Endre: Ó, alt, öreg, ős, régies

2021. augusztus 26.

Újdonság a Szófán: ezentúl olyan írásokat is olvashatnak oldalunkon, amelyek először nálunk jelennek meg. Az elsőként a Szófán közölt szövegek sorát Kukorelly Endre írása nyitja meg.

Tovább

A krízis anatómiája – Mákó Mári Oudemian című lemezéről

2021. augusztus 16.

Ha elvetemült könnyűzene-rajongó ismerőseimet akarnám megtéríteni, akkor Mákó Mári 2021. május 28-án megjelent Oudemian koncept-albumát adnám nekik ajándékba.

Tovább

I. Bókaházai írótábor – memoár

2021. augusztus 12.

Dobák Viktória beszámolója. Néhány szerencsés írótársammal együtt részt vehettem az idén első alkalommal megrendezett Bókaházai írótáborban. Házigazda: Csillaghy András, az Udinei Egyetem nyelvészprofesszora, szervező: Kukorelly Endre.

Tovább

Beszélgetés Vida Gáborral

2021. július 26.

Bánki Éva és Mohácsi Árpád kérdéseire Vida Gábor a Látó főszerkesztője válaszol

Tovább

A befejezetlen idő csapdájában

2021. július 24.

A szerző nagyon közel engedi magához az olvasóit. Nemcsak Velence elfelejtett, kis sikátorai tárulnak fel előttünk, hanem betekintést nyerünk egy bonyolult anya-lánya viszonyba, a női öregedés és az értelmiséggé válás titkaiba is.

Tovább

Beszélgetés Tóth-Czifra Júliával

2021. május 19.

Mohácsi Árpád kérdéseire Tóth-Czifra Júlia, a Kalligram szerkesztője válaszol

Tovább

Üvegcserepeken haladás — Recenzió Kukorelly Endre: Cé cé cé pé avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé című regényéről

2021. május 9.

Számomra a meglepő felfedezés az, hogy amiben ez a könyv igazán újdonságként hat, az éppen a formai játékokkal eltávolított, elironizált és játékosan visszavett „tartalom”; a „referencia”.

Tovább

Én a szerző pártján vagyok – Beszélgetés Nádasi Krisszel

2021. május 7.

Szeretem klubnak nevezni azokat a tevékenységeket, amelyeket mások iskola jellegű keretben valósítanak meg. Ugyanis bár az írást lehet tanulni, lehet benne fejlődni, mégsem ugyanaz a kategória, mint a tényekkel dolgozó kémia vagy akár a történelem.

Tovább

Variációk megváltásra - Recenzió John Milton Visszanyert paradicsomáról Péti Miklós fordításában

2021. április 5.

Gondolnád, hogy Milton gyakorlatilag fanfictiont írt a 17. században, csak nem a Harry Potterből, hanem a Bibliából? Vagy hogy ki mindenkit hívtak még Istenfiának Jézuson kívül? Az embereket még csak-csak, de a bukott angyalokat is?

Tovább

Boda Edit: A fűfutárokra várva

2021. március 22.

A fűfutárok hegyen innen már régóta nem merészkednek. A madárfészkek színültig telve porral. Szememből kiszáradtak az erdők.

Tovább

Beszélgetés Zsidó Ferenc íróval, a Székelyföld főszerkesztőjével

2021. március 18.

Későn érő típus voltam, végzős gimnazistaként inkább csak annyit tudtam, hogy ki akarok lépni szűkebb pátriámból, szabad és önálló akarok lenni – nyilván, a magam korlátaival együtt.

Tovább

Szövegváros

2021. február 25.

Grendelt a nyolcvanas évek közepén-végén, még egyetemistaként olvastam először, amikor a "prózafordulat" többi nagyjait (Mészölyt, Esterházyt, Nádast stb.) is. Az Éleslövészetet, a Galerit, az Áttételeket, nagy lelkesedéssel, igazi irodalmi lázban égve.

Tovább

Beszélgetés Hász Róbert íróval, a Tiszatáj főszerkesztőjével

2021. február 8.

Egy fiatalembernek, aki faluról származik, a város már önmagában élmény. Jóllehet Zombort, ami ott volt szülőfalum, Doroszló szomszédságában, jól ismertem, hiszen odajártam középiskolába, ám Zombor akkor is "csak" egy kisváros.

Tovább

Beszélgetés Demény Péterrel, a Látó esszérovatának szerkesztőjével

2020. december 23.

Nehéz ezt pontosan meghatározni. Az biztos, hogy a Látó mindig igyekezett egy szabad, nagyvonalú, görcseitől eloldódott Erdélyt felmutatni, már amennyire tehette, hiszen nem tudott, nem is akart cenzúrázni senkit.

Tovább

Beszélgetés Jenei Gyula költővel, az Eső főszerkesztőjével

2020. december 13.

A rendszerváltozás előtt és után általában minden megyében létezett egy irodalmi vagy irodalmat is közlő periodika. Szolnokon ez a Jászkunság volt, amit a rendszerváltás környékétől Körmendi Lajos szerkesztett, és a szépirodalom mellett hangsúlyosan szerepelt benne a helytörténetet is, ám ez utób

Tovább

A könyvtervező olvasata

2020. november 23.

Legtöbbször a hozzám került szöveggel együtt kapok annyi előzetes ismertetőt, hogy ne kelljen csak az alapinformációk miatt elolvasnom egy könyvet. Persze, ettől függetlenül, a tervezés előtt ismerkedem a szöveggel. Alap-támpontokat keresek, például nehogy egy díszes antikva betűtípust használjak

Tovább