Címlapsztori

Variációk megváltásra - Recenzió John Milton Visszanyert paradicsomáról Péti Miklós fordításában

2021. április 5.

Gondolnád, hogy Milton gyakorlatilag fanfictiont írt a 17. században, csak nem a Harry Potterből, hanem a Bibliából? Vagy hogy ki mindenkit hívtak még Istenfiának Jézuson kívül? Az embereket még csak-csak, de a bukott angyalokat is?

Tovább

Beszélgetés Zsidó Ferenc íróval, a Székelyföld főszerkesztőjével

2021. március 18.

Későn érő típus voltam, végzős gimnazistaként inkább csak annyit tudtam, hogy ki akarok lépni szűkebb pátriámból, szabad és önálló akarok lenni – nyilván, a magam korlátaival együtt.

Tovább

Szövegváros

2021. február 25.

Grendelt a nyolcvanas évek közepén-végén, még egyetemistaként olvastam először, amikor a "prózafordulat" többi nagyjait (Mészölyt, Esterházyt, Nádast stb.) is. Az Éleslövészetet, a Galerit, az Áttételeket, nagy lelkesedéssel, igazi irodalmi lázban égve.

Tovább

Beszélgetés Hász Róbert íróval, a Tiszatáj főszerkesztőjével

2021. február 8.

Egy fiatalembernek, aki faluról származik, a város már önmagában élmény. Jóllehet Zombort, ami ott volt szülőfalum, Doroszló szomszédságában, jól ismertem, hiszen odajártam középiskolába, ám Zombor akkor is "csak" egy kisváros.

Tovább

Beszélgetés Demény Péterrel, a Látó esszérovatának szerkesztőjével

2020. december 23.

Nehéz ezt pontosan meghatározni. Az biztos, hogy a Látó mindig igyekezett egy szabad, nagyvonalú, görcseitől eloldódott Erdélyt felmutatni, már amennyire tehette, hiszen nem tudott, nem is akart cenzúrázni senkit.

Tovább

Beszélgetés Jenei Gyula költővel, az Eső főszerkesztőjével

2020. december 13.

A rendszerváltozás előtt és után általában minden megyében létezett egy irodalmi vagy irodalmat is közlő periodika. Szolnokon ez a Jászkunság volt, amit a rendszerváltás környékétől Körmendi Lajos szerkesztett, és a szépirodalom mellett hangsúlyosan szerepelt benne a helytörténetet is, ám ez utóbbi többnyire csak szűk körben érdekes, két településsel arrébb már nem izgatja az embereket.

Tovább

A könyvtervező olvasata

2020. november 23.

Legtöbbször a hozzám került szöveggel együtt kapok annyi előzetes ismertetőt, hogy ne kelljen csak az alapinformációk miatt elolvasnom egy könyvet. Persze, ettől függetlenül, a tervezés előtt ismerkedem a szöveggel. Alap-támpontokat keresek, például nehogy egy díszes antikva betűtípust használjak egy modern szövegnél vagy fordítva. Milyen a kézirat stílusa, a szerkezete stb.

Tovább